Sound Sculptures

Nedelja, 6. novembar u 20:30h

Dvorana

 

Mnogi ljubitelji domaće muzike su Ivana Aleksijevića Pančevca najpre upoznali kao virtuoznog, vickastog pijanistu iz bendova Ramba Amadeusa. Nisu mu strana gostovanja ni kod brojnih domaćih zvezda pop i rok muzike, od Bajage do Čole. No kada jednom uđete u svet domaćeg džeza i počnete da hvatate konce, uvidećete da je ovaj sjajni instrumentalista, kompozitor i aranžer jedan od najcenjenijih i najvrednijih ovdašnjih džez muzičara u poslednjih par decenija. I sasvim sigurno najistaknutiji predstavnik pančevačke scene, koja dugi niz godina daruje sjajne muzičare kako „Big Bandu RTS-a”, tako i brojnim manjim postavama u Beogradu i šire.

Karijera Ivana Aleksijevića jeste i svojevrsna hronika srpske džez scene od devedesetih do danas. Kao član „Big Banda RTS-a” nastupao je s najvećim vedetama svetskog džeza; istakao se u nizu formacija kao što su „Yupika Quintet”, „Ognjen i prijatelji”, „Jazz Sence”, te poslednjih godina „Alex & The Fergusons”, u postavi sa svojom suprugom i poznatom pevačicom Aleksandrom Bijelić-Aleksijević. I to nije sve! Aranžirao je numere za jedini džez album Šabana Bajramovića – „Romano Raj”. Bavi se muzikom za pozorište, film i televiziju... majstor za svaku priliku!

Upravo iz ove širine njegovog profesionalnog angažmana rađa se i atraktivnost koja prevazilazi klasične džezerske razmere. Sposoban je da džez tradiciju predstavi na moderan i poletan način, da bude pravi šoumen na bini, pritom ne zaboravljajući svoje sviračke korene. A Ivan Aleksijević je, pre svega, vrstan džez pijanista koji drži istoriju svog instrumenta u malom prstu: od Oscara Petersona i Ahmada Jamala sve do današnjih majstora. Kao kompozitor i aranžer, nastupa u duhu svoje generacije prekookeanskih superstarova, poput Joshue Redmana, Roya Hargrovea, Christiana McBridea, te pravi most između prošlosti, sadašnjosti i budućnosti – baš kao i ovogodišnje izdanje Pančevačkog Jazz Festivala.

Njegov aktuelni projekat „Sound Sculptures” predstavlja ga u trio formaciji s jednim od najboljih domaćih kontrabasista Milanom Pavkovićem, te atraktivnim bubnjarem Igorom Maleševićem, koji se nakon uspona u „Vasil Hadžimanov Bandu” i izleta u estradu, vraća na džez scenu u punoj snazi. U autorskom poigravanju Aleksijevića susreću se i Rambo Amadeus, i Schubert, i Mokranjac, reharmonizovani i ritmizovani na duhovit i neobičan način, u maniru savremenog mejnstrim džeza od devedesetih do danas.

 

Podelite na društvenim mrežama

O nama

 

Vojvode Živojina Mišića 4

26101 Pančevo, Srbija

 

+381 (0)13 440 944

+381 (0)13 440 945

Vesti

Bilten

Budite obavešteni o najnovijim vestima i programu Kulturnog centra.