Myra Melford “Snowy Egret”

Četvrtak, 3. novembar u 20:30h

Dvorana

 

Džez kritika 21. veka našla se u nebranom grožđu pred nabujalom kreativnošću muzičara savremene američke i evropske scene. U nedostatku preciznih termina za opisivanje muzike koja prevazilazi poznate stilske okvire, na mala vrata se provukla kovanica „modern creative” kao krovni izraz za čitav dijapazon različitih albuma koji su više savremeni nego tradicionalni. Ako posmatrate iz perspektive moderne, ovakvo labavo etiketiranje bi mogao biti kompliment za svakog muzičara koji stremi originalnosti. Malo će koji ambiciozan autor voleti da ga strpate u fioku! Jedna od takvih moderno-kreativnih muzičarki 21. veka svakako je američka pijanistkinja Myra Melford, čitave tri decenije prisutna u samom srcu svetske scene savremenog i avangardnog džeza.

Myrin uspon počinje sredinom osamdesetih godina prošlog veka, kada se školuje kod legendarnog čikaškog saksofoniste, flautiste i kompozitora Henryja Threadgilla, veterana američke džez avangarde. Među njenim profesorima tih godina našli su se i Jaki Byard i Don Pullen, te je s ovih sjajnih startnih pozicija krenula prvo u strpljivo stažiranje pre lansiranja vlastite karijere – kako red nalaže. Kao bendlider se afirmiše od devedesetih nastupajući u nizu različitih postava, u najboljem maniru vrednih autora koji se ne zadovoljavaju rutinom i uhodanim stazama. Otuda i ne čudi izlet u Indiju, gde se bavi tamošnjom muzikom, te se nakon povratka u SAD pozicionira ne samo kao „prisutna” umetnica već i neko čiji kvalitet priznaju renomirani kritičarski autoriteti i fondacije.

Na bogatom spisku Myrinih priznanja nalazi se nekoliko titula u izborima veoma relevantnog američkog Udruženja džez novinara – bila je kompozitor godine (2004) i pijanista godine (2008. i 2009). Dobitnica je brojnih stipendija (Fulbright, New York Foundation for Arts, Guggenheim Fellowship), i rado je viđen saradnik brojnih muzičara vitalne njujorške scene. Neuhvatljivog stila, od perkusivnih kaskada po klaviru do istančanog lirizma, još više se ističe kao kompozitorka koja veoma složene i iznenađujuće ideje uspeva da uklopi u koherentan sistem i logične, prefinjene, fluidne aranžmane. Upravo takva je njena aktuelna postava u kojoj će predstaviti sam krem moderno-kreativne i avangarde scene – gitaru svira Liberty Ellman (dugogodišnji saradnik Henryja Thredgilla), kornetista je Ron Miles, basista Stomu Takeishi, dok specijalno za ovu turneju mesto bubnjara zauzima maestralni Gerald Cleaver. Muzika bez granica stiže u Pančevo!

 

Podelite na društvenim mrežama

O nama

 

Vojvode Živojina Mišića 4

26101 Pančevo, Srbija

 

+381 (0)13 440 944

+381 (0)13 440 945

Vesti

Bilten

Budite obavešteni o najnovijim vestima i programu Kulturnog centra.