Lazar Tošić Quintet, feat. Marko Đorđević

Subota, 5. novembar u 22:00h

Dvorana

 

Jedan od najistaknutijih predvodnika stare garde domaćeg džeza, bubnjar Lazar Tošić, prisutan je na domaćoj sceni još od šezdesetih godina prošlog veka. Kao golobradi mladić iz Kraljeva koji se obreo u Beogradu, pun sebe i željan novih znanja o džezu, vrlo brzo se probio u sam vrh scene, i isto tako brzo napustio zemlju da bi sedam godina bio u uspešnoj pečalbi u Nemačkoj. Kako će se i sam kasnije prisećati, ovo mu je bio možda i najlepši period u životu, ispunjen ličnom i profesionalnom afirmacijom.

No tih godina se znalo – za domaćeg džez muzičara je vrhunac karijere bio zaposlenje u „Big Bandu”, čemu je i Tošić stremio u zenitu svoje forme. Njegov angažman u tadašnjem Džez orkestru Radio-televizije Beograd trajao je od 1972. do 1994. godine, u vreme najveće slave ovog sastava. Lazar Tošić je bio član još jednog proslavljenog benda koji je obeležio istoriju domaćeg džeza: „Sexteta Marković-Gut” (1982–1987), koji je objavljivao albume i svirao širom Evrope, stigavši čak i do Kube.

Devedesete su bile mračno doba za našu zemlju, a malo je muzičara koji su bili toliko značajni za očuvanje pozitivnog duha i dostojanstva u teškim vremenima, kao što je to bio bubnjar iz Kraljeva. Tadašnji Klub „Plato” kod Filozofskog fakulteta u Beogradu bio je oaza dobre muzike i ukusa, a Lazar Tošić je punih deset godina predvodio vlastiti sastav u ovom klubu, te ostavio trajni pečat u kulturnom i zabavnom životu prestonice. Godinama kasnije nastaviće da nastupa i u kultnom Džez klubu „Ptica”, kao i mnogim drugim beogradskim džez klubovima koji su držali do svoje reputacije.

„Lazar Tošić Quintet” postoji od 1987. godine, a u poslednje dve-tri decenije bio je konstanta i centralna tačka karijere ovog velikana domaće muzike. Kroz njega je prodefilovao veliki broj muzičara. Postava u kojoj će nastupiti u Pančevu predstavlja sjajan spoj mladosti i iskustva, kolektiv istaknutih muzičara domaće džez scene – na saksofonu je Ljuba Paunić, klavijaturista Dragan Ćalina, kontrabasista Ivan Maksimović, mladi Novak Mijović na trubi, uz još jednog trubača, specijalnog gosta Marka Đorđevića. Na Pančevačkom Jazz Festivalu očekujemo nov i svež repertoar od neumornog majstora i bonvivana domaće džez scene.

 

Podelite na društvenim mrežama

O nama

 

Vojvode Živojina Mišića 4

26101 Pančevo, Srbija

 

+381 (0)13 440 944

+381 (0)13 440 945

Vesti

Bilten

Budite obavešteni o najnovijim vestima i programu Kulturnog centra.