John Scofield: Country For Old Men

Četvrtak, 3. novembar u 22:00h

Dvorana

 

Krajem sedamdesetih godina prošlog veka džez je proživljavao jednu od svojih najvećih tranzicija i istorijskih kriza. Fjužn muzika inspirisana rokom i fankom blago je posustajala, baperi su otpisivani kao relikti prošlosti, dok se malo toga novog pomaljalo iza horizonta. No upravo u takvom ambijentu, kako ćemo videti mnogo godina kasnije, stasala je čitava plejada budućih mejnstrim zvezdi džeza. Neopterećena bremenom slavne žanrovske prošlosti ili imperativom revolucionarnosti tako tipičnim za svaku dekadu džeza do tada, nadolazeća generacija je jednostavno, tiho i dostojanstveno stvarala – vrhunsku muziku.

U takvom ambijentu je svoju bogatu i plodnu karijeru započeo jedan od najpoznatijih džez gitarista današnjice – John Scofield. Već od njegovih prvih koraka na sceni bilo je jasno da je predodređen za velika dela – kao mladića angažovali su ga velikani Chet Baker, Billy Cobham, Gerry Mulligan, Charles Mingus, osamdesetih svira u bendovima Milesa Davisa, a spisak muzičara s kojima sarađuje od tada je prava enciklopedija džeza, u kojoj i sam zauzima značajno mesto. Debitantski bendliderski album snima 1977. godine, a trio sa Steveom Swallowom i bubnjarem Billom Stewartom će biti svojevrsna konstanta i okosnica njegove karijere, prožete samim uspesima i priznanjima, od kojih je poslednje u nizu Grammy nagrada za najbolji džez album upravo ove godine – „Past Present”.

Scofieldov svirački stil odlikuje kako raznovrsnost, tako i tehnička potkovanost u svim žanrovima koji su mu dragi. Klasičan bap, fank, bluz, soul, džez-rok, sve su to sastojci koje majstor gitare izlaže na elegantan, pitak i nadahnut način. Njegova karijera je po svim kriterijumima „struke” više nego uzorna, konstantna i ne nazire joj se ni kraj ni posustajanje. U svojoj 65. godini John Scofield niti mora niti oseća poriv da se bilo kome dokazuje, te s uživanjem snima albume koji niti prate trendove niti ih nameću, već odišu jednostavnom iskrenošću i ljubavlju prema muzici.

U tom ključu treba doživeti i aktuelni Scofieldov album „Country For Old Men”, čiji je naziv šaljiva asocijacija na filmsko remek-delo braće Koen „No Country For Old Men”, ali i direktna sugestija za njegov muzički sadržaj. Kao što već pogađate, američki gitarista predstavlja vlastito viđenje kantri muzike u džez aranžmanima. Hank Williamsova „I’m So Lonsome I Could Cry”, „Jolene” od Dolly Parton i mnoge druge popularne numere predstavljaju Scofielda u novom žanrovskom okruženju, ali prepoznatljivog i pouzdanog stila u kome je tradicionalna američka muzika oduvek zauzimala važno mesto. Još jednom u društvu svojih višedecenijskih saradnika Stevea Swallowa i bubnjara Billa Stewarta, kojima se u formaciji kvarteta pridružuje pijanista i orguljaš Larry Goldings, Scofield će u Pančevu predstaviti materijal dok je još „vruć”, tokom premijerne evropske turneje!

 

Podelite na društvenim mrežama

O nama

 

Vojvode Živojina Mišića 4

26101 Pančevo, Srbija

 

+381 (0)13 440 944

+381 (0)13 440 945

Vesti

Bilten

Budite obavešteni o najnovijim vestima i programu Kulturnog centra.