Enrico Rava New Quartet

Petak, 4. novembar u 22:00h

Dvorana

 

Ne bismo preterano pogrešili kada bismo za Enrica Ravu rekli da je evropski Miles Davis. Ne nužno poredeći njihove stilove sviranja, koliko raznovrsni opseg dve fascinantne karijere s dve strane Atlantika, obeležene sviranjem magičnog džez instrumenta – trube. Njihovi putevi se prepliću već na samom početku Ravine muzičke karijere, budući da se Italijan prvo opredelio za sviranje trombona, da bi – nakon što je čuo Milesa – ipak prešao na trubu! Nastavak je istorija koja se i dalje piše. Baš kao što je i Davis obeležio svaku epohu u kojoj je svirao, okušavajući se u čitavom nizu stilova džeza i fjužna, tako je i Rava hrabro hrlio napred iz dekade u dekadu, od pravovernog bapa do slobodnijih formi džeza. I sasvim zasluženo je stekao status jednog od najznačajnijih evropskih muzičara svih vremena.

Ovakva laskava poređenja ne treba da nam skrenu pažnju s druge velike istine – Enrico Rava je muzičar osobenog stila i kompozitorskog izraza, koji je od samih početaka karijere gradio vlastiti put, odolevajući iskušenju kopiranja i parafraziranja uzora. U tome mu je svakako pomoglo i to što je od samog početka karijere imao različita sviračka iskustva – od početaka sa čuvenim argentinskim saksofonistom Gatom Barbierijem šezdesetih godina prošlog veka, preko njujorške epizode kada sarađuje s velikanima poput Carle Bley, Leeja Konitza ili Paula Motiana, sve do plodne evropske karijere tokom koje snima za najcenjenije kontinentalne izdavače poput „Cam Jazza”, „Label Bleu” ili ECM-a.

Danas je Rava bard evropskog džeza, neupitna legenda. Muzičar koji je revitalizovao svoju karijeru nalik američkim legendama poput Waynea Shortera ili Charlesa Lloyda, pažljivo birajući najbolje mlade italijanske džez muzičare koje će lansirati u orbitu, a koji će mu zauzvrat doneti „svežu krv” i nove muzičke ideje, u kreativnom spoju mladosti i iskustva. Kroz njegove sastave je prošao i jedan Stefano Bollani, da bi tokom poslednjih godina snimio par izuzetno kvalitetnih albuma s trombonistom Gianlucom Petrellom, pijanistom Giovannijem Guidijem, basistom Gabrieleom Evangelistom i bubnjarem Fabriziom Sferrom.

Na aktuelnom albumu „Wild Dance”, prošle godine objavljenom za „ECM Records”, u nešto izmenjenoj postavi, novu boju dodaje gitarista Francesco Diodati, umesto klavira na koji smo navikli u Ravinim grupama. No tradicije su tu da se menjaju, a Rava najbolje zna kako se to radi. Legendarni muzičar zato danas nije ni baper, ni fjužn muzičar, ni fri džezer, već sve to zajedno, u muzici koja uspeva da bude i senzualno melodična, i krhka, i slobodna u svojim improvizacijskim uzletima.

 

Podelite na društvenim mrežama

O nama

 

Vojvode Živojina Mišića 4

26101 Pančevo, Srbija

 

+381 (0)13 440 944

+381 (0)13 440 945

Vesti

Bilten

Budite obavešteni o najnovijim vestima i programu Kulturnog centra.