Miklós Lukács – Kálmán Balogh: Cimbalomduó

Subota, 5. novembar u 20:30h

Dvorana

 

Jedna od najinteresantnijih tekovina onoga što danas nazivamo „world music” jeste predstavljanje tradicionalnih, ponekad i zaboravljenih instrumenata, u kontekstu koji je nov, originalan i blizak današnjoj publici. Mađarski instrument cimbalo izmislio je Josef Schunda davne 1874. godine, kao svojevrsnu lokalnu verziju instrumenta s dirkama. Nakon što je tokom nekoliko decenija bilo pomalo zaboravljeno, a potom i mahom dovođeno u vezu s ciganskom muzikom koja se izvodi u restoranima, cimbalo se polako vraća i na velike koncerte scene. U dobroj meri i zahvaljujući velikanima, virtuozima ovog instrumenta, kakvi su Kálmán Balogh i Miklós Lukács.

Obojica ulaze u originalni projekat „Cimbalomduo” sa značajnim „pedigreom”. Kálmán Balogh, diplomac Franc Liszt akademije, dugi niz godina je predvodio svoj „Gypsy Cimbalom Band”, sarađivao s brojnim svetskim simfonijskim orkestrima, ali i sa džezerima poput Arilda Andersena, te na turnejama obišao „pola sveta”. Ništa slabije reputacije nije ni Miklós Lukács, čija je lista džezera s kojima je sarađivao impresivna: Chris Potter, Herbie Mann, Steve Coleman, Archie Shepp i, naravno, slavni Charles Lloyd, kome je pre par godina gostovao na studijskom remek-delu „Wild Man Dance”. Aktivan i na sceni umetničke komponovane muzike, zajedno s Baloghom čini duo široke vizije i nadahnutog improvizatorskog umeća.

Dvojica mađarskih cimbalista oformili su duo 2009. godine u sasvim originalnom izrazu koji nesumnjivo polazi od folk tradicije, ali nalazi ishodište u potentnom, punokrvnom džezu. Baš kako su nas navikli čuveni pijanistički dueti, kao što su recimo Chick Corea i Herbie Hancock, mađarski dvojac redefiniše tradicionalne koncepte „solističkih” i „pratećih” instrumenata, zanemarujući očekivane uloge i predstavljajući fluidnu interakciju zasnovanu na međusobnom razumevanju. Od tihih melodičnih delova do burnih, ekstatičnih improvizacija, od seoskog folka do savremenog džeza, od pop kulture do visoke umetnosti, „Cimbalomduo” će „ubosti u žicu” svakog radoznalog slušaoca.

Podelite na društvenim mrežama

O nama

 

Vojvode Živojina Mišića 4

26101 Pančevo, Srbija

 

+381 (0)13 440 944

+381 (0)13 440 945

Vesti

Bilten

Budite obavešteni o najnovijim vestima i programu Kulturnog centra.