Big Band RTS, special guest Lee Konitz

Petak, 4. novembar u 20:30h

Dvorana

 

Godina je 1948. Mladi američki saksofonista Lee Konitz tek nedavno je počeo profesionalno bavljenje džezom, združio se s pijanistom Lennijem Tristanom, a već je stigao da sarađuje sa Gilom Evansom i Gerryjem Mulliganom. Samo godinu dana kasnije ispisivaće istoriju s Milesom Davisom na čuvenom albumu „Birth of The Cool”, te snimiti i bendliderski prvenac. S druge strane Atlantika, u prestonici SFRJ, rodio se Zabavni orkestar Radio Beograda u formaciji revijskog orkestra. Džez u tadašnjem Beogradu se stidljivo pomalja na vidiku, boreći se za svoje mesto pod suncem.

Natrag u budućnost. Prohujalo je 68 godina i Lee Konitz je, sasvim u skladu s briljantnim početkom karijere, postao legenda džeza. Živ je, aktivan, nastupa na najvećim svetskim džez festivalima i dobro mu ide. Zabavni orkestar Radio Beograda, pod tim imenom, više ne postoji. Devet godina od osnivanja, odvajanjem gudačkog ansambla, započeo je rad kao „Big Band” i postao najznačajniji džez sastav u istoriji Jugoslavije i Srbije, međunarodno priznat, s nizom čuvenih muzičara koji su stasali upravo u ovom sastavu. Šezdeset i osam godina kasnije, legendarni muzičar i legendarni „Big Band RTS-a” su konačno – po prvi put upravo u Pančevu – ukrstili puteve i nastupiće zajedno!

Dugi niz godina slavu „Big Banda” su pronosili eminentni dirigenti, kompozitori i aranžeri poput Mladena Bobija Guteše, Vojislava Simića, Zvonimira Skerla, Milivoja Markovića, Duška Gojkovića i Stjepka Guta. Na džez festivalu u Juan Le Penu 1960. godine „Big Band” je osvojio prvu nagradu i stekao internacionalnu reputaciju, koju je godinama kasnije održavao i nastupima s renomiranim svetskim zvezdama džeza i popularne muzike: Clarkom Terryjem, Bennyjem Golsonom, Rayom Charlsom i mnogim drugima. Poslednjih godina, pod dirigentskom palicom Ivana Ilića i liderstvom prvog trubača Dragoslava Fredija Stanisavljevića, „Big Band RTS-a” doživljava još jednu smenu generacija i osvežen nastavlja da nastupa s najvećim svetskim zvezdama džeza.

I zaista, koji bi muzičar bio bolji izbor za koncertnu saradnju od Leeja Konitza? Maestralni alt saksofonista, jedan od rodonačelnika „cool” džeza, uvek u centru zbivanja tokom ključnih istorijskih decenija žanra, nikada nije bio raspoložen da „okači saksofon o klin” i mirno krcka penzionerske dane. Na pragu svoje devedesete godine nastupa s duplo i trostruko mlađim muzičarima, aktivno svira na koncertima i izdaje albume, održavajući korak i sa savremenom džez scenom. Klanjaju mu se kao legendi, dobija nagrade za životno delo i ubira aplauze egzaltirane publike koja mu širom sveta odaje počast. Uzevši sve ovo u obzir, nećemo preterati ako pančevački koncert „Big Banda RTS-a” i Leeja Konitza proglasimo za – veličanstven istorijski događaj!

 

Podelite na društvenim mrežama

O nama

 

Vojvode Živojina Mišića 4

26101 Pančevo, Srbija

 

+381 (0)13 440 944

+381 (0)13 440 945

Vesti

Bilten

Budite obavešteni o najnovijim vestima i programu Kulturnog centra.