TATJANA MILOŠEVIĆ

Prodor / Breakthrough, 2016, ugalj na zidu, intervencija, dimenzije: promenljive

Ljubaznošću umetnice

Gde ima uništenja, ima i nade za blagom.

Rumi

„Zabranjeno listanje novina!” ‒ obaveštenje na brojnim kioscima, jedno u nizu upozorenja koja nas podsećaju da, ukoliko ne možemo sebi da priuštimo pakovanje, nemamo prava ni na sadržaj. Da, ako nismo klijent, već samo puki recipijent, nemamo tu šta da tražimo.

U okruženju koje je sve više u funkciji konzumerističkog viđenja smisla, raste tendencija posmatranja svake delatnosti isključivo kroz komercijalnu prizmu. Ili je isplativo, ili nije.

Slučajno ili ne, delatnosti koje se najčešće karakterišu kao neisplative su upravo one autohtono ljudske, koje čovečanstvo čine onim što jeste. Umetnost, pre svega, kao arhajski i najprimalniji čovekov pokušaj da sebi objasni svet i sebe svetu. I to je, čini se, nekonkurentno, neisplativo i nepotrebno.

Galerija savremene umetnosti Kulturnog centra Pančeva više od trideset godina nalazila se u Štapskoj zgradi (od 1976. do 2012). Danas taj prostor služi kao ugostiteljski objekat, prilagođen potrebama i zahtevima tržišta.

Ovaj rad je izraz težnje da se povrati tračak umetnosti u prostor koji joj je nekada pripadao. Trebalo bi da nas podseti, kao klijente i recipijente, da umetnost i dalje opstaje. I da će nastaviti da opstaje. I da ne bismo smeli da neisplativo mešamo sa neprocenjivim.

 

Prodor / Breakthrough, 2016, ugalj na zidu, intervencija, dimenzije: promenljive

Ljubaznošću umetnice

BIOGRAFIJA

Umetnica iz Beograda. Nakon završenih studija slikarstva u Cetinju, nastavlja svoje školovanje u Beogradu, na Univerzitetu umetnosti, Odsek za scenski dizajn.

Njeno polje interesovanja kreće se od slikarstva do prostornih intervencija.

Nekoliko puta je nagrađena za slikarstvo.

 

Podelite na društvenim mrežama

O nama

 

Vojvode Živojina Mišića 4

26101 Pančevo, Srbija

 

+381 (0)13 440 944

+381 (0)13 440 945

Vesti

Bilten

Budite obavešteni o najnovijim vestima i programu Kulturnog centra.