PREDRAG POPARA

The Lost Identity, 2015, akril i ulje na platnu, 200 x 180 cm

Ljubaznošću umetnika

Izgubljeni identitet

U današnjici bivstvovanja savremenog sveta, kolektivna svest se radikalno i ubrzano menja u korak sa razvojem potrošačke kulture liberalnog kapitalizma. Savremeni čovek, iako biološki nespreman na velike promene tehnoloških izazova, svoj život menja i sve više usklađuje sa virtuelnim svetom koji mu oduzima osećanja sopstvenih čula i nameće novo stanje stvarnosti izgubljenog identiteta.

Umetnik, kao pojedinac koji je svojim profesionalnim pozivom svojevrsni kormilar kolektivne svesti, traži načina da kroz različite medije doprinese zaštiti kulturnog identiteta jedne zemlje i da dâ sopstveni doprinos tom ogromnom kolektivnom nasleđu.

Suočen sa problemima u sopstvenom društvu, često traži izlaz van granica matične države i svoju umetnost sučeljava sa manjim ili većim kulturama nekih drugih država, koje opet imaju neko svoje drugačije kulturološko nasleđe.

Ta pomeranja donose nova iskustva, koja osetno bogate kulturnu scenu, ali često to budu i samo pokušaji identifikacije sa svetom bez nekog dubljeg i snažnijeg doprinosa na polju umetnosti.

Ključni element koji je neophodan u izgradnji kolektivnog nasleđa jeste identitet pojedinca kao esencija univerzuma, bez koje nema progresa. Pukim ponavljanjem savremenih trendova čovekova svest će atrofirati i njegov identitet će biti zauvek izgubljen, a time će kolektivno nasleđe ostati samo puko svedočanstvo vremena koje je poništilo sopstvenu bit.

Regeneracija identiteta je neophodan i prirodan proces koji će spontano obnoviti temelje naše civilizacije i iznova pokrenuti točak razvoja nekog novog ciklusa, koji je neizbežan puls univerzuma.

Self-portrait, 2014, akril i ulje na drvetu, 60 x 50 cm

Ljubaznošću umetnika

BIOGRAFIJA

Rođen je 1973. godine u Trebinju (BiH). Diplomirao je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu 1999. godine. Aktivno učestvuje na umetničkoj sceni u zemlji i inostranstvu u vidu samostalnih izlagačkih projekata ali i u okviru internacionalnih grupnih izložbi. Studijski i rezidencijalno boravio je u Berlinu, Nemačka, u periodu mart–april 2004. godine, i u Beču, Austrija, kod profesora Adolfa Fronera (Adolf Frohner), u periodu avgust–septembar 2006. godine. Dobitnik je prve nagrade za crtež 1998. godine na XX Izložbi crteža u galeriji NBS-a i pohvale za crtež Galerije HAOS 2009. i 2012. godine od strane Fonda Vladimira Veličkovića. Organizator međunarodnih izložbi Crno/Belo i Transformacije, kao i mnogih drugih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Osnivač je i umetničke asocijacije i galerije FUNNEL, sa sedištem u Bukureštu, koja okuplja internacionalne umetnike iz Jugoistočne Evrope.

Živi i radi na relaciji Beograd–Bukurešt.

Član ULUS-a od 2002. godine.

 

FUNNEL CONTEMPORARY ART 

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

 

Podelite na društvenim mrežama

O nama

 

Vojvode Živojina Mišića 4

26101 Pančevo, Srbija

 

+381 (0)13 440 944

+381 (0)13 440 945

Vesti

Bilten

Budite obavešteni o najnovijim vestima i programu Kulturnog centra.