NEVENA PRIJIĆ

I Bought My Ghost, 2014, ulje na platnu, 40 x 40 cm

Ljubaznošću umetnice

Moj umetnički opus ispituje društveni identitet i daje psihološki uvid u ličnost subjekta. U kulturi u kojoj se opsesivno daje primat slici nad sadržajem, ja koristim figuraciju da pokažem kako mediji utiču na čoveka.

Zanima me suprotstavljenost ljudskog stanja – mračnost unutar i nevinost izvan njega. Pitanja poput odnosa među polovima, konzumerizma, pohlepe, seksualnosti, slobode i smrti analiziraju se u različitim situacijama uzetim iz svakodnevnog života.

Radim sa fotografijama koje pravim sa modelima. Dok radim s modelima, stavljam ih u koncepte i situacije koji oslikavaju njihovo stanje uma, a istovremeno opisuju i društvo u kome živimo. Kako me interesuju izmene u formi ljudskog postojanja, slikam transrodna tela, prikazujući ona koja su marginalizovana sopstvenom seksualnošću i politikom roda, kao i ljude koji su se podvrgli estetskoj hirurgiji.

Ljudske figure koje proždiru hranu poput životinja, u teretani protežu svoja tela koja liče na meso, umotani u plastiku kao proizvodi, lica namazana kozmetičkom maskom – svi oni pokazuju svoje strahove, bitke i želju da se uklope u društvo koje ima određene zahteve. U potrazi za lepotom čovečanstva, ja prepoznajem njegovu mračniju stranu. 

Svaka slika predstavlja ljude koji su deo mog života i/ili su bili trenutak u njemu.

State of Subtle Shock, 2015, ulje na platnu sa najlonskim nitima,150 x 190 cm

Ljubaznošću umetnice

BIOGRAFIJA

Rođena 1985. godine u Beogradu. Završila osnovne studije slikarstva na Akademiji umetnosti u Novom Sadu 2009. godine, u klasi prof. DušanaTodorovića. Master studije slikarstva završila na Akademiji umetnosti 2011. godine, u klasi prof. DušanaTodorovića. Od 2010. godine u statusu je samostalnog umetnika. Član je ULUS-a. Dobitnik je treće nagrade Perspektive 8 za najperspektivnije studente umetničkih akademija u Beogradu i Novom Sadu. Dobitnik je Godišnje nagrade Akademije umetnosti u Novom Sadu za najuspešniji umetnički rad u oblasti slikarstva. Bila je učesnik umetničkih rezidencijalnih programa u Parizu (Cite International des Arts), Belgiji (Glo’art), Firenci (Outside Project) i likovnih kolonija u Ečkoj, Srbija (Kolonija akvarela) i u Sentandreji, Mađarska (XVIII Likovna kolonija Pero art centra).

Izlagala na grupnim i samostalnim izložbama u zemlji i inostranstvu (Pariz, Firenca, Njujork, Budimpešta).

www.nevenaprijic.com

Podelite na društvenim mrežama

O nama

 

Vojvode Živojina Mišića 4

26101 Pančevo, Srbija

 

+381 (0)13 440 944

+381 (0)13 440 945

Vesti

Bilten

Budite obavešteni o najnovijim vestima i programu Kulturnog centra.