ANUR HADŽIOMERSPAHIĆ

Alienation, 2000, format B2, iako je format promenljiv i uvek se adaptira na reklamnu površinu

Ljubaznošću umetnika

Business, 2001, format B2, iako je format promenljiv i uvek se adaptira na reklamnu površinu

Ljubaznošću umetnika

Moja umjetnost je društveno angažovana. Vrijeme u kojem živim doživljavam kao vanredno stanje u kojem je neophodno da umjetnošću ukažem na probleme i fenomene savremenog društva, ili još jednostavnije, imam potrebu da se borim umjetnošću. Početkom devedesetih sa dolaskom u Milano počeo sam da uočavam društvene anomalije i da ih materijalizujem u slike. Došavši iz socijalističkog sistema, imao sam „objektivno oko”, koje je sa lakoćom uočavalo opasnosti koje je običnom čovjeku donosio novi kapitalizam. Tada se još nije masovno spominjao neoliberalni kapitalizam niti se javno govorilo o korporacijskoj diktaturi. Moji radovi su na početku bili antikonzumeristički, zatim sve jasnije antikapitalistički, da bi se na kraju uklopili u kritiku korporacijske diktature i jasno stavili na stranu 99% protiv 1%.

Budući da su moje umjetničke poruke bile upućene svim ljudima, a ne samo eliti iz svijeta umjetnosti, od početka sam izlagao javno, na ulicama, na trgovima, u barovima, u metrou, u školi. Nakon prvih izložbenih koraka, počeo sam da izlažem antikapitalističke poruke u simboličkim centrima kapitalizma, kao što su veliki supermarketi i tržni centri. Koristio sam uvijek medije reklamne industrije, od billboard-a i citylight-ova do letaka i hostesa, kako bih prenosio umjetničke a ne reklamne poruke. Zato sam na svojoj prvoj zvaničnoj izložbi u Milanu, 1996. godine, svoj rad nazvao Artvertising.

Važno mi je da komuniciram u javnom prostoru sa običnim ljudima, i zato danas djelujem u prostoru za koji mislim da je više javan i od ulica i od supermarketa, a to je prostor interneta. Svoju posljednju retrospektivnu izložbu sam iz tog razloga postavio u 3D virtualnoj galeriji na internetu.

Ja vjerujem u snagu pojedinca i vjerujem u snagu umjetnosti.

Consumerism, 2001, format B2, iako je promenljiv i uvek se adaptira na reklamnu površinu

Ljubaznošću umetnika

 

Tranquility, 2002, format B2, iako je format promenljiv i uvek se adaptira na reklamnu površinu

Ljubaznošću umetnika

BIOGRAFIJA

Grafički dizajner, diplomirao je na I.E.D. Evropskom institutu za dizajn u Milanu i Akademiji likovnih umjetnosti Brera u Milanu.

Dobitnik je nagrade Epica Winner 2001. u Parizu na festivalu Epica Awards – Europe’s Creative Awards za kampanju „Računaj na mene”, Iskraemeco.

Na poziv selektora Harald-a Szeemann-a, učesnik je Centralne izložbe 49. Venecijanskog bijenala 2001, na kojoj se predstavlja svojom serijom plakata Human Condition. Prvi serijal plakata Human Condition izlaže 1996. godine u Milanu, i tu vrstu umjetničkog izraza, u kojem koristi medij advertajzinga da odašilje socijalno angažovane poruke, naziva Artvertising.

Izlaže u javnim prostorima, tržnim centrima i supermarketima, te 2009. godine postavlja izložbu u supermarketu COOP u Veneciji za vrijeme šestomjesečnog trajanja Venecijanskog bijenala.

Dobitnik je mnogih internacionalnih i nacionalnih priznanja u polju dizajna i advertajzinga, kao što su: 1998. Golden Drumsticks (Portorož – Golden Drum Advertising Festival of the New Europe), 1998. Golden Light, Specijalna nagrada za najbolju ideju (Portorož – Golden Drum Advertising Festival of the New Europe), 1998. Epica Finalist (Epica Awards – Europe’s Creative Awards), 2000. Epica Finalist (Epica Awards – Europe’s Creative Awards), 2000. Grand Prix za Art direction (Festival Advertainment – Milano)…

Anur je kreativni direktor reklamne agencije Ideologija (ex Kreativni centar Cardea).

Ideologija Advertising Agency: www.ideologija.ba

Capitalism, 2003, format B2, iako je format promenljiv i uvek se adaptira na reklamnu površinu

Ljubaznošću umetnika

Podelite na društvenim mrežama

O nama

 

Vojvode Živojina Mišića 4

26101 Pančevo, Srbija

 

+381 (0)13 440 944

+381 (0)13 440 945

Vesti

Bilten

Budite obavešteni o najnovijim vestima i programu Kulturnog centra.